Panevėžio plėtros agentūra

Fotomenininkės Marijos Šileikaitės-Čičirkienės fotografijų paroda „Mūsų gyvenimai“

Parodos

Medijų kultūros tyrinėtojas ir medijų menininkas prof. dr. Remigijus Venckus recenzijoje apie parodą pastebi: „Mane labai stebina atvaizduose užfiksuoti fotografuojamųjų asmenų žvilgsniai. Visi jie akylai žvelgia į mus ir tarytum užduoda neatsakomą klausimą apie tai, kas į ką žvelgia: ar fotografuojamieji į žiūrovus, ar vis tik žiūrovai į fotografuojamuosius.“

„Nostalgija paženklintas kūrinių ciklas „Mūsų gyvenimai“ – tai lyg gyvenimo ataskaita, skirta tikrovės valdovui laikui. Fotografija – ataskaita apie tai, kaip gyventa, jausta, mylėta, nekęsta ir atleista, apie tai, kaip būta ir kaip jau niekados daugiau nebebus,“ rašo recenzentas.

Marija Šileikaitė-Čičirkienė yra ženkliai prisidėjusi prie Panevėžio fotografijos mokyklos formavimo, išugdžiusi ne vieną fotografą. Pradėjusi kūrybinę veiklą1986-aisiais, yra surengusi 45 personalines parodas, dalyvavusi 112 grupinių parodų. Fotomenininkės kūryba eksponuota Danijoje, JAV, Nyderlanduose, Ispanijoje, Kroatijoje, Suomijoje ir kitose užsienio šalyse.

1990 m. ji tapo Lietuvos fotomenininkų sąjungos nare, 1992–1996, 2005–2009 m. Fotomenininkų sąjungos valdybos narė. 1999 m. M. Šileikaitei-Čičirkienei buvo suteiktas Tarptautinės meninės fotografijos federacijos fotografės menininkės (FIAP) garbės vardas, 2005 m. – Lietuvos meno kūrėjo statusas.

Fotomenininkė yra pelniusi įvairių apdovanojimų. Svarbiausi jų: 2000 m. Kroatijoje ji buvo apdovanota „Sidabro plyta“, 2002 m. Rygoje (Latvija) – medaliu ir FIAP diplomu, 2013 m. Lietuvos fotomenininkų sąjungos premija „Už didelius nuopelnus fotografijos menui“, 2020 m. Panevėžio m. savivaldybės Kultūros ir meno premija. 2021 m. menininkei buvo skirta KTM stipendija.

Išleidusi keliolika fotografijų albumų, iš jų du – autoriniai, tai „Fotografinės frazės“ (2000) ir „Vieškelio motyvas“ (2005). Fotomenininkė buvo pirmosios Panevėžio tarptautinės fotografijos bienalės „Žmogus ir miestas“ kuratorė, yra kitų bienalių dalyvė, moksleivių parodos „Blyksniai“ bei fotografijos konkurso „Panevėžys – mano miestas“ kuratorė.

2018 m. pabaigoje ji tapo tarptautinio fotografijos konkurso „Photolympic“ prizinių vietų laimėtoja 4-iose kategorijose. Jos fotografijos 2019 m. gegužę buvo eksponuojamos laureatų parodoje Niujorke (JAV).

Pastaruosius penkerius metus menininkė kuravo Lietuvos neįgaliųjų draugijos integracinius projektus, susijusius su fotografija. Buvo negalią turinčių fotografų mėgėjų kūrybinės stovyklos vadovė. Už šią edukacinę veiklą M. Šileikaitė-Čičirkienė yra apdovanota Lietuvos neįgaliųjų draugijos garbės skulptūra „Už bendradarbiavimą“.

Paroda veiks iki lapkričio 15 d.