Panevėžio plėtros agentūra

Vytauto Narečionio tapybos parodos „Sugrįžimas“ atidarymas

Parodos

Gegužės 4 d. 13 val. Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos II aukšte atidaroma Vytauto Narečionio (1924–1994) tapybos paroda „Sugrįžimas“.

 

„Tėvas mirė 1994 metais, dabar jau 2024-ieji... Mums (artimiesiems, buvusiems bendradarbiams, mokiniams) ši paroda – tai paskutinis priminimas apie jo nuveiktus reikšmingus ir gerus darbus, paskutinė proga paminėti Vytauto gyvenimą jo gimimo 100-mečio bei mirties 30 metų proga. Tad niekaip kitaip negalima pavadinti šios parodos, kaip tik „Sugrįžimas“, – sako dailininko, mokytojo sūnus Vilmas.

 

Bibliotekoje bus pristatoma apie 30 akvarele, aliejiniais dažais nutapytų kūrinių – peizažai, natiurmortai, portretai.

 

„Atrinkome ir parodai paruošėme mums labiausiai patikusius, nors darbų gerokai daugiau. Neatrinktus saugosime ateičiai – gal kada nors Vytauto anūkai juos paviešins“, – teigia V. Narečionis.

 

Parodos lankytojus pasitiks ir nuotraukų stendai, iliustruojantys Vytauto Narečionio gyvenimo akimirkas.

 

Dailininkas, pedagogas gimė Pasvalyje. 1945 m. įstojo į Vilniaus dailės institutą, tačiau studijas teko mesti – reikėjo padėti motinai. Persikėlęs į Panevėžį įsidarbino dramos teatro dekoratoriumi, vėliau – vokiečių kalbos, piešimo, braižybos mokytoju Raguvos vidurinėje mokykloje (dabar gimnazija). 1960 m. tapo direktoriumi.

 

Raguvos mokykloje Vytautas pradėjo organizuoti Dailės dienas, šios tapo tradicija ir bendruomenės laukiamu renginiu nuo 1970 m. beveik iki jo mirties. Reikšdami pagarbą V. Narečioniui ir jo iniciatyvoms mokyklą aplankė nemenkas būrys garsių menininkų: Domicėlė Tarabildienė, Algimantas Mačiulis, Albertas Gurskas, Juozas Adamonis, Algirdas Petrulis ir kt.

 

Paroda „Sugrįžimas“ bibliotekoje veiks iki birželio 1 d.

 

Paroda – bibliotekos įgyvendinamo projekto „Maža žemėlapyje, didi pasaulyje dalis“. Finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Panevėžio miesto savivaldybė.