Panevėžio plėtros agentūra

ROMANTIZMO PERLAI

Koncertai

A. Dvořák Styginių kvartetas Nr. 12, F-dur, op. 96

R. Schuman vokalinis ciklas „Moters meilė ir gyvenimas“

Jomantė Šležaitė (sopranas)

Panevėžio styginių kvartetas

Asta Striogaitė-Puodžiūnientė (I smuikas)

Diana Labudienė (II smuikas)

Girdutis Jakaitis (altas)

Rokas Vizbaras (violončelė)

Panevėžio styginių kvartetas pristato naują programą, kurioje – du ryškūs romantizmo epochos kompozitorių opusai, palikę gilų pėdsaką pasaulio muzikos istorijoje: A. Dvoržako „Amerikietiškasis“ kvartetas ir R. Šumano vokalinis ciklas „Moters meilė ir gyvenimas“, kurį kvartetas atliks kartu su soliste Jomante Šležaite.

Čekų kompozitoriaus A. Dvoržako styginių kvartetas F-dur dar vadinamas „Amerikietiškuoju“, sukurtas kompozitoriui gyvenant Jungtinėse Amerikos Valstijose. Gaivus, veržlus ir optimistiškas, ypatingai virtuoziško atlikimo reikalaujantis opusas pirmą kartą buvo atliktas 1893 m. Bostone ir iki šiol yra vienas populiariausių kamerinės muzikos repertuaro kūrinių.

R. Šumano vokalinis ciklas pagal vokiečių poeto A. von Chamisso eiles – vienas iškiliausių kompozitoriaus vokalinių kūrinių. Ciklą sudaro aštuonios dainos, kuriose subtiliai ir giliai perteikiamos skirtingos būsenos, moters išgyvenimai, patiriant svarbiausią ir gražiausią – meilės jausmą, kuris vis kinta keliaujant skirtingais gyvenimo etapais: įsimylėjus, tapus žmona, motina, ir galiausiai – išgyvenant mylimojo netektį.

Pernai dvidešimt penktąjį jubiliejų atšventusio Panevėžio styginių kvarteto repertuare – įvairių epochų, žanrų ir stilių muzika. Kvarteto koncertuose skamba ne tik klasikinė muzika, bet ir  pramoginės bei džiazo muzikos kompozicijos. Kiekvienais metais kolektyvas paruošia net keletą įvairaus pobūdžio programų, jose kartu pasirodo žymūs muzikai iš Lietuvos ir užsienio. Kvartetas aktyviai dalyvauja Lietuvos kultūriniame gyvenime, rengia sakralinės muzikos koncertus Lietuvos bažnyčiose, griežia šventėse, parodose, su edukacinėmis programomis vyksta į mokyklas ir darželius, dalyvauja festivaliuose („Už muziką ir vaikystę“, „Šv. Cecilijai“, „ Ant Katedros laiptų“, „Bistrampolio festivalis“, „Dangus skelbia Dievo šlovę“, „Poezijos pavasaris“). Kolektyvas koncertavo Lenkijoje, Latvijoje, bei Švedijoje.

Sopranas Jomantė Šležaitė– įvairių tarptautinių konkursų dalyvė ir laureatė, pelniusi I vietą ir žiūrovų simpatijų prizą VIII Klaudios Taev jaunųjų operos dainininkų konkurse Estijoje. Solistė atlieka kamerinę muziką, yra sukūrusi ne vieną vaidmenį Lietuvos, Estijos, Vokietijos, Austrijos teatruose; įdomus jos Merės Popins vaidmuo R. Šerkšnytės operoje „Penki Merės stebuklai“ Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro scenoje, o šių metų rugsėjį sopranas įsikūnijo į įsimintiną pamotės vaidmenį  J. Massenet operoje“Pelenė“, kuri nuskambėjo Kauno valstybiniame muzikiniame teatre bei spektakliuose Estijoje. Atlikėja ne tik kuria vaidmenius, bet žavesi vokiečių bei kitų šalių kompozitorių muzika, kuri gali atskleisti visai kitą dainininkės muzikinę pusę. Daugelis televizijos žiūrovų gali prisiminti Jomantę, kaip projekto „Šok su žvaigžde“ finalininkę, o Lietuvos nacionalinės filharmonijos lankytojai dažnai sutinka atlikėją ne tik kaip koncertų vedėją, bet ir tinklalaidės „Laikas muzikai“ kūrėją.