Panevėžio plėtros agentūra

Juozo Brazausko knygos „1972-ieji. Metai, pažadinę tautą“ sutiktuvės

Kiti renginiai

 Kovo 10 d. 16 val. bibliotekos konferencijų salėje vyks Juozo Brazausko knygos „1972-ieji. Metai, pažadinę tautą“ sutiktuvės. Yra įvykių, kuriuos iki šiol dengia paslapties šydas. Pasak istoriko J. Brazausko, parašyti šią knygą jam pačiam buvo drąsus žingsnis, gyvenimo iššūkis.

Knygos autorius Juozas Brazauskas teigia, kad 1972-ieji metai buvo lūžio metai Lietuvos kultūroje. R. Kalantos auka parodė, kad tauta nepavergta, kad nepasidavė. Lietuvos Katalikų Bažnyčios kronikos pasirodymas 1972 m. pratęsė lietuvių rezistencijos pastangas kovoje dėl minties ir sąžinės laisvės. Režisierius Jonas Jurašas Kauno dramos teatre pastatė spektaklį – J. Grušo „Barborą Radvilaitę“, kuriame metaforų kalba kalbėjo apie meilę Lietuvai. Šis spektaklis nulėmė režisieriaus lemtį – jis buvo išmestas iš teatro, o pats spektaklis sovietinės cenzūros buvo labai smarkiai „patvarkytas“. Disidentas Juozas Keliuotis šiuos metus irgi pažymėjo savo veikla. Tas disidentinis laikas subrandino Sąjūdį.

Knygos sutiktuvėse dalyvaus istorinės apybraižos autorius istorikas, publicistas Juozas Brazauskas, kaunietis pedagogas, visuomenininkas Paulius Martinaitis, Vilniaus teatro, muzikos ir kino muziejaus muziejininkė Liucija Armonaitė, Rokiškio rajono savivaldybės Juozo Keliuočio viešosios bibliotekos direktorė Alicija Matiukienė, Panevėžio kraštotyros muziejaus muziejininkai Jūratė Gaidelienė, Donatas Juzėnas.

Renginį moderuos bibliotekininkė, visuomenės veikėja Albina Saladūnaitė.

Kviečiame dalyvauti!