Panevėžio plėtros agentūra

PREMJERA!!! "DVYLIKA BROLIŲ, JUODVARNIAIS LAKSTANČIŲ", rež. D. Savickis

Spektakliai

Panevėžio lėlių vežimo teatras žiūrovų teismui pristato spektaklį „Dvylika brolių, juodvarniais lakstančių“ lietuvių liaudies pasakų motyvais.  

  Tai grįžimas prie tautiškumo ištakų, prie folkloro užuomazgų, prie mitologinių motyvų. Užburianti spektaklio muzika sukuria magišką nuotaiką. Giesmės, pereinančios į sutartines, - etniškumas, sujungtas su šiuolaikišku skambesiu, pasikartojantis ritmas nukelia mus į pasaką, pilną skambesio, muzikos, simbolikos. Tikrumo, etniškumo pojūtį sustiprina ir lėlės bei scenografijos detalės, pagamintos iš natūralių medžiagų: šiaudų, drobės, medžio. Tai taip natūraliai sujungta į visumą, kad kuriama nuotaika išties kupina paslapties, stebuklo laukimo.

    Spektaklyje daug simbolių. Labai ryškus kelio motyvas- tai savotiškas Elenytės išbandymas, kova už brolius, piktosios pamotės- raganos- paverstus juodvarniais. Elenytė eina iš tamsos į šviesą, įveikdama savo baimę ir visas kliūtis. Ji atlieka savo seserišką pareigą. Elenytei padeda gamtos jėgos: kelyje sutikti trys milžinai- Debesų, Vėjų, Paukščių žmonės. Tai tarsi senojo pagoniško tikėjimo atspindžiai, kai gamtos galios prilygo dievybėms ir galėjo nulemti žmogaus likimą. Tačiau juodvarniai atvirsta žmonėmis tik juos aprengus baltais marškiniais, kuriuos privalo pasiūti Elenytė. Balti marškiniai siejami su šviesa, dangumi, krikščionybe, todėl jie turi magišką galią. Juos pasiuvus Elenytė grąžina savo broliams žmogiškąjį pavidalą. Šviesa nugali tamsą, gėris- blogį, meilė- neapykantą.

    Spektaklis dovanoja daug nuostabių akimirkų ir vaikui, ir suaugusiam žiūrovui- koks gražus paukščio ir žmogaus sugretinimas, kokios svarbios šiandien spektaklyje išryškinamos vertybės: šeima, meilė, ištikimybė, bendrystė.

 

Autorius ir  režisierius – Donatas Savickis

Kompozitorius – Donatas Bielakauskas

Dailininkė – Rimutė Svytytė

Aktoriai – Danutė Rukšienė, Marija Patakova, Margarita Kisilova, Rima Lapinskienė, Daria Lysohor, Igoris Ignatenko, Stanislavas Alokhinas

Garso režisierius – Andrius Gaigalas

Šviesos režisierius – Ina Jackūnienė

Režisieriaus asistentė – Reda Matuzevičienė

Spektaklį kuriant dalyvavo – Aleksandras Sergijenko, Oksana Rosol, Daiva Matiukaitė, Marina Kreidi, Vitalijus Urbonas.

Teatro meno vadovas – Antanas Markuckis

 

PREMJERA 2022 m. balandžio 30 d.

Spektaklis skirtas vaikams nuo 5 metų.

Trukmė – 45 min.

 Bilieto kaina 4 Eur.