Panevėžio plėtros agentūra

„Popietės laikas su Eva Tombak“

Susitikimas

Jūs užsakote koldūnus, bet gaunate trintą sriubą. Prašote žuvies – gaunate sušius. Čia dirbantys padavėjai dažnai painiojasi, atneša ne tai, ką užsakote. Jie gali patys išgerti gėrimą, kurį jūs užsakėte. Ar tai koks spektaklis? O gal restoranas “Vasaris” Panevėžyje keičia kryptį?..

Anaiptol, tai tikras gyvenimas. Aprašyta situacija - restorano Japonijoje “Klaidingi užsakymai“ (Restaurant of mistaken orders), įkurto 2017 m. rudenį. Jame tokia elgsena - tiesiog ypatumas, kvalifikacija ir kompetencijos, už kuriuos žmonės priimami į darbą. Beje, tokio restorano 37 procentai lankytojų gauna ne tai, ką užsako. Čia dirba demencija sergantys žmonės. Restoranas populiarus, 99 procentų lankytojų džiaugiasi šia vieta, nes maistas puikus, nuotaika fantastiška. O ar taip pavyktų mums Panevėžyje? Kelioms valandoms? Vienai popietei?

 

 

 

Vienok, su gastro eksperimentais šioje srityje dar teks palūkėti. Demencijos liga apipinta daugybe mitų, nes daugelis įsivaizduoja, kad sergantys demencija nieko nesugeba ir gyvena visiškoje izoliacijoje. Antai, japonai vieni pirmųjų bando pakeisti šį požiūrį rodydami, kad visi gali būti integruoti į visuomenės gyvenimą. Restoranas “Vasaris” nuolat įneša į miesto kasdienybę lengvų gastro provokacijų, kitokio formato renginių arba tiesiog renginių, nešančių “kito kampo” žinutę. Tad ir šįkart - skubame džiaugtis rašytoja Eva TOMBAK, atvykstančia pristatyti į mūsų miestą savo kūrybos vaisių - knygą! Apie diskriminuojantį požiūrį į vyresnio amžiaus žmones, apie mitus, kuriuos esame prisikūrę apie amžėjimą! Knygoje rasime skyrių - "Kaip sulėtinti amžėjimą"... bet apie tai - drauge su autore!

 

 

 

Nūdienos pasaulyje 35 milijonai žmonių serga demencija. Prognozuojama, kad iki 2050-ųjų sergančiųjų skaičius išaugs iki 115 milijonų. “Klaidingų užsakymų" restorane dirba demencija sergantys padavėjai. Jie nuolat atsiprašinėja, kad supainiojo užsakymus, nes neprisimena, ką klientas užsakė. Bet klaidos klientams nemotais. O kokia būtų jūsų sąmoningumo ir tolerancijos vidinė pusiausvyra? Restorane POPIETĖS LAIKE pateiksime nuostabius ir skoningai serviruotus patiekalus. Jei užsakymą supainiosime, ar patrauksite pečiais ir nusišypsosite? Ar pasiryžę džiaugtis tuo, ką gausite. Ar galime ir pavyktų sukurti drauge erdvę, kurioje pasitikrinsime nuolankumo ir pakantumo? Ar jūs tikėsitės klaidų? O gal mėgausitės jomis ir gardžiu restorano “Vasaris” maistu ar gėrimais? Rašytoja ir žurnalistė Eva Tombak teigia: „Demencija sergantys yra tokie pat žmonės, kaip tu ir aš. Mes visi puikiai galime sutarti.“ Todėl kviečiame į POPIETĖS LAIKĄ, pasimėgauti E. Tombak draugija, naujosios knygos pristatymu, restorano “Vasaris” maistu ir prisidėti prie tolerantiškos visuomenės ugdymo ir patirti laimės pojūtį.

* Mums visiems laikas atsikratyti stereotipų senatvinės demencijos atžvilgiu. Demencija sergantys yra visuomenės mokytojai, jie mus moko neprarasti žmogiškumo. Jie mums primena: „Meilė yra vienintelis prisiminimas, kuris niekur nedingsta. Mes galime pamiršti įvykius, nepažinti žmonių, bet visada atpažinsime meilės jausmą, kurį spinduliuoja mylinti širdis.“

 

 

 

Apie tai - su rašytoja Eva Tombak...

Apie tai, kad požiūrį į demenciją, popietės amžiaus iššūkius svarbu keisti...

Apie tai, kad požiūris į vyresnio amžiaus žmones turi kisti - knygoje „Popietės laikas: mitai ir tiesa apie senėjimą.“...

 

 

 

Knyga pasirodė 2023 m. gruodžio mėnesį. Pirmieji knygos pristatymai jau įvyko kai kuriuose Lietuvos miestuose, viešojo sektoriaus kūrybinėse vietose. Laikas susitikti ir Panevėžyje!

***

2024-02-06 ANTRADIENĮ 18:00

POPIETĖS LAIKO kaina - 30€

Kas įskaičiuota:

- Knyga “Popietės laikas: mitai ir tiesa apie senėjimą”. Kiekvienam atėjusiajam - dovanų autorės knyga (!!!)

- Pokalbiai su Eva Tombak

- Asmeniniai autorės palinkėjimai knygoje

- Restorano “Vasaris” vaišės - vakaro lengvieji užkandžiai ir pasirinktas gėrimas

 

 

 

RENGINYS SKIRTAS: visiems, įskaitant ir beibi bumerių kartą, ir ypač jaunesnius. Nes jie dar turi laiko pakeisti diskriminuojantį požiūrį į amžėjimą.