Panevėžio plėtros agentūra

Parodos „Iš repertuaro „Be teatro“. Spektakliui „Mirties šokis“ – 50“ atidarymas

Parodos

Kovo 27 d. 15 val. kviečiame jaukiai pasibūti Juozo Miltinio memorialiniame bute – paminėti Tarptautinę teatro dieną.

Atidarysime parodą „Iš repertuaro „Be teatro“. Spektakliui „Mirties šokis“ – 50“. Apie šį spektaklį, repeticijas, laikotarpį prisiminimais dalinsis aktoriai – režisieriaus Juozo Miltinio mokiniai. Laukiame Dalios Melėnaitės, Gražinos Urbonavičiūtės, Reginos Kairytės, Laimutės Mališauskaitės, Astos Preidytės, Enriko Kačinsko, Petro Kežio, Albino Kėlerio, Rudolfo Jansono.

A. Strindbergo „Mirties šokį“ 1973 m. kovo 31 d. Panevėžio dramos teatre pastatė režisierius Juozas Miltinis. Tai vienas iš geriausių Maestro spektaklių. „Mirties šokis“ (kaip ir kiti spektakliai iš repertuaro „Be teatro“ – „Heda Gabler“, „Komivojažerio mirtis“, „Makbetas“, „Ivanovas“, „Lauke už durų“, „Fizikai“, „Frankas V“, „Edipas Karalius“) garsino Panevėžio dramos teatrą ilgus metus. 1987 m. šis spektaklis buvo atnaujintas ir gyvavo iki 1995 metų, tiesa, tik I dalis.

„Mirties šokyje“ pagrindinius vaidmenis nepaprastai įtaigiai sukūrė Dalia Melėnaitė, Danutė Vidugirytė, Donatas Banionis ir Algirdas Paulavičius. Spektaklyje vaidinę aktoriai Bronius Babkauskas, Algimantas Masiulis, Marytė Maslauskaitė, Regina Zdanavičiūtė, Petras Kežys, Benediktas Povilaitis, Jonas Garliauskas, Gražina Urbonavičiūtė, Regina Kairytė, Vidmantas Bartusevičius ir Gintautas Medžiavepris įnešė savų spalvų į šį klasikos kūrinį.

Vėlesniuose pastatymuose įvesta ir daugiau aktorių – Rudolfas Jansonas, Julija Blėdytė, taip pat jauniausieji – Albinas Kėleris, Laimutė Mališauskaitė, Zita Adukevičiūtė, Asta Preidytė.

Spektaklio akimirkos liko įamžintos Kazimiero Vitkaus fotografijose. Įspūdingiausios fotografijos, spektaklio scenografijos ir plakato eskizai, sukurti dailininko Algimanto Mikėno, ir kiti dokumentai iš Kazimiero Vitkaus ir Juozo Miltinio fondų eksponuojami parodoje „Iš repertuaro „Be teatro“. Spektakliui „Mirties šokis“ – 50“.

Paroda veiks iki gegužės 31 d.