Panevėžio plėtros agentūra

Fotografijos paskaita „Istorinės ir asmeninės atminties konstravimas šiuolaikinėje fotografijoje” su Prof. dr. Agne Narušyte

Mokymai

Fotografijos paskaita „Istorinės ir asmeninės atminties konstravimas šiuolaikinėje fotografijoje” su Prof. dr. Agne Narušyte.

Fotografijos yra atminties įrankiai, bet jos netobulos, nes tegali parodyti sustingdytus praeities momentus ir stokoja gyvos laiko patirties. Todėl norėdami aktualizuoti istorinę atmintį ar apmąstyti asmeninius prisiminimus šiuolaikiniai menininkai ir fotografai, tokie kaip Kęstutis Grigaliūnas, Tadas Kazakevičius, Regina Šulskytė, Aurelija Maknytė, Arūnas Kulikauskas, Indrė Šerpytytė, Valentyn Odnoviun, Richard Schofield, Andrew Miksys, Eglė Vertelkaitė, Arturas Valiauga, Remigijus Treigys, Liudas Parulskis, Dovilė Dagienė išjudina fotografijos statiką montuodami keletą vaizdų, kurdami instaliacijas ir performansus, paskatindami publiką įsitraukti į prisiminimo veiksmą ir dar kitais būdais. Taip fotografijoje realizuojama teoretiko Jameso E. Youngo idėja, kad dabar metas atsikratyti paminklų, mums nurodančių, ką ir kaip atsiminti, ir vietoje to kurti laikinus kontrapaminklus, kurių forma ir prasmė priklauso nuo prisiminimo procese dalyvaujančių žmonių veiksmų.

Iliustracija:

Remigijus Treigys, „Fotografija kuri neturi pavadinimo 2“. 2013–2015 m. Tonuotas sidabro atspaudas.

 

Prof. dr. Agnė Narušytė - Menotyrininkė, fotografijos ir dailės kritikė bei parodų kuratorė. Nuo 1995 m. nuolat rašo į Lietuvos kultūrinę spaudą, publikuoja straipsnius moksliniuose žurnaluose ir įvairiuose fotografijos leidiniuose, leidžia monografijas.

Renginys nemokamas.

Renginio metu bus filmuojama ir fotografuojama.