Panevėžio plėtros agentūra

Europos diena Panevėžyje

Kiti renginiai

Europos egzaminas 2023

 

Europos Komisijos atstovybė Lietuvoje kviečia dalyvauti tradiciniame „Europos egzamine, kuris vyks internetu gegužės 9 d. 08:00–23:59 val. puslapyje www.europosegzaminas.lrt.lt. „Europos egzaminas“ – tai trumpas, nuotaikingas ir įdomus žinių apie Europos Sąjungą konkursas, skirtas paminėti Europos dieną, pasitikrinti žinias arba sužinoti ką nors naujo. Dalyvauti gali visi norintys, tereikia atsakyti į 10 klausimų. Klausimai pateikiami su atsakymų variantais, kuriuos reikia pasirinkti per kuo trumpesnį laiką. Maksimalus laikas atsakymui pasirinkti – 1 minutė. „Europos egzamino“ klausimai bus ne tik iš tradicinių egzamino temų apie Europos Sąjungos institucijas, kultūrų įvairovę, geografiją, istoriją, bet ir iš šiais metais aktualių temų – apie Europos žaliąją ir skaitmeninę pertvarką, jaunimo galimybes, ES solidarumą su Ukraina ir bendrąją rinką. Daugiau informacijos apie egzaminui skirtus informacijos šaltinius ir treniruotę egzaminui rasite https://lithuania.representation.ec.europa.eu/events/europos-egzaminas-2023-2023-05-09_lt

 

 

Kviečiame sodinti medžius

EUROPE DIRECT Panevėžys kviečia gyventojus, visuomeninės organizacijas, viešąsias įstaigas, miškų savininkus ir kitas organizacijas prisidėti prie darnios ir tvarios miškininkystės Lietuvos miškuose, jungtis prie Europos Komisijos tikslo – iki 2030 m. pasodinti tris milijardus medžių Europos Sąjungoje. Gegužės 9-ąją, Europos dieną, Panevėžyje medelį sodinsime Panevėžio kurčiųjų ir neprigirdinčiųjų pagrindinės mokyklos (PKNPM) lauko edukacinėse erdvėse. Šios mokyklos lauko edukacinės erdvės pelnė Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centro aukščiausius įvertinimus, erdvių idėjos ir panaudojimas mokymui buvo pristatyti Konferencijoje dėl Europos ateities. Sodinimo šventėje kviečiame dalyvauti Panevėžio gamtos mokyklos, Panevėžio miesto savivaldybės atstovus, žaliuosius savanorius, neabejingus žaliajai pertvarkai piliečius. Šventės dalyvius džiugins PKNPM mokinių parengti spalvingi „Varliukų“ pasirodymai, pasisakys kraštovaizdžio specialistai, PKNPM žaliųjų erdvių įkūrėjas Gintautas Šimkus, Lietuvai pagražinti draugijos Panevėžio miesto skyriaus valdybos pirmininkė Danutė Kriščiūnienė.

Renkamės PKNPM lauko edukacinėse erdvėse (Parko g. 19) gegužės 9 -ąją, 14 val.

 

Apie įsipareigojimą pasodinti 3 milijardus medžių

Pagal Europos žaliąjį kursą ES biologinės įvairovės strategija numato įsipareigojimą iki 2030 m. Europos Sąjungoje papildomai pasodinti mažiausiai 3 milijardus medžių. Principas: tinkamas medis tinkamoje vietoje tinkamu metu ir tinkamam tikslui. Įsipareigojimas pasodinti 3 mlrd. medžių yra visos Europos iniciatyva, kuria siekiama:

• padidinti miškų ir medžiais apaugusių teritorijų plotą Europos Sąjungoje;

• didinti miškų atsparumą ir stiprinti jų vaidmenį kovojant su biologinės įvairovės nykimu;

• kovoti su klimato kaita ir padėti mums prie jos prisitaikyti.

Naujų medžių sodinimas yra svarbi sprendimo dalis kovojant su klimato kaita ir biologinės įvairovės nykimu, bet savaime tai krizės neišspręs. Tai ne esamų medžių apsaugos alternatyva, o papildomas žingsnis siekiant platesnio masto išsaugojimo. Įsipareigojimo pasodinti 3 milijardus medžių sėkmė priklauso nuo iniciatyvų ir jas remti turi visi, nes šiam tikslui reikia bendrų pastangų.

Praneškite apie pasodintus medžius programėlėje https://mapmytree.eea.europa.eu/#/action/report.

Medžiai turėtų būti sodinami miškuose, žemės ūkio paskirties žemėse, miestuose ir priemiesčiuose bei infrastruktūros koridoriuose, jei jie yra tinkamos rūšies ir sodinami laikantis visų ekologinių principų.

 

Europos dienos sveikinimai iš Lietuvos miestų

 

EUROPE DIRECT Lietuvoje rengia vaizdo sveikinimus iš Lietuvos miestų. Vaizdo sveikinimus rasite gegužės 9-ąją, Europos dieną, EUROPE DIRECT socialinėje žiniasklaidoje ir https://eudirect.lt/ svetainėje.

 

Nuotolinė diskusija, skirta vartotojų teisių apsaugai ES

2023 m. gegužės 23 d. 11.00 val. kviečiame į nuotolinę diskusiją „Vartotojų teisių apsauga: praktiniai patarimai“, kurioje dalyvaus Europos vartotojų centro vyriausioji specialistė Miglė Akulevičienė. Pranešimo metu bus kalbama apie pagalbą vartotojams, kitoje nei gyvenamosios vietos ES valstybėje, Norvegijoje, Islandijoje asmeniniais vartojimo tikslais įsigijusiems netinkamos kokybės prekę ar paslaugą. Diskusija skirta Bendrosios rinkos 30-čiui. Diskusijos trukmė – 1 akademinė valanda. Renginys vyks Zoom platformoje. Detalesnė informacija bus pateikta prieš renginį.

 

2023 m. tarpregioninė kampanija „Jaunimas ir kompetencijos – jaunimo įsitraukimas į žaliąją ir skaitmeninę ekonomiką"

EUROPE DIRECT Maramureș (Rumunija), EUROPE DIRECT Panevėžys (Lietuva) ir EUROPE DIRECT Szolnok (Vengrija) rengiama kampanija numato veiklas: profesinių kompetencijų tyrimą, mokyklų vykdomų profesinio orientavimo projektų konkursą ir nuotolinį tarpregioninį seminarą, apjungiantį vykdytas veiklas. Ši iniciatyva skirta 2023-iesiems – Europos įgūdžių metams.

Balandžio mėnesį įvyko jaunimo, dėstytojų, su jaunimu dirbančių specialistų, kitų suinteresuotų asmenų nuomonių ir pasiūlymų dėl kompetencijų, edukacinių ar profesinių sprendimų, kurie padeda kurti karjerą, atsižvelgiant į lūkesčius bei perėjimą prie žaliosios ir skaitmeninės ekonomikos, apklausa. Apklausos duomenys bus paskelbti gegužės 9-ąją, Europos dieną, kompetencijų, nuomonių ir pasiūlymų rinkinyje, sudarytame RO-HU-LT-EN kalbomis. Rinkinius rasite kampanijos rengėjų interneto puslapiuose (LT https://panevezys.eudirect.lt/).