Panevėžio plėtros agentūra

Vienos dalies impresija APSIAUSTAS (rež. K. Siaurusaitytė)

Spektakliai

Nikolaj Gogol
APSIAUSTAS
Vienos dalies impresija

Režisierė – Kotryna Siaurusaitytė
Scenografas ir kostiumų dailininkas – Arvydas Gudas
Kompozitorius – Vygintas Kisevičius
Šviesų dailininkas – Paulius Jakubėnas
Videomenininkai – Paulius Jakubėnas ir Arvydas Gudas

Vaidina: Ieva Brikė, Andrius Povilauskas, Jonas Čepulis, Gintautas Žiogas, Lolita Martinonytė, Rimantas Teresas

Premjera – 2021 m. lapkričio 5 d.

Jauna režisierė Kotryna Siaurusaitytė į teatro sceną grąžina ukrainiečių kilmės rusų klasiką, vadinamą rusų literatūros krikštatėviu, – Nikolajų Gogolį. Vladimiras Nabokovas Gogolį vadino geriausiu Rusijos rašytoju, o jo kūryba veikė ištisas autorių kartas – nuo Fiodoro Dostojevskio iki Michailo Bulgakovo. Savo kūryboje Gogolis meistriškai derino realybę ir fantaziją, komizmą ir dramą, realistinį tikrovės perteikimą, visuomeninės sistemos kritiką ir egzistencinius apmąstymus bei mistikos intarpus.

Pagrindinis apsakymo „Apsiaustas“ veikėjas – šeštą dešimtį pradėjęs skurdžiai besiverčiantis vienišas valdininkas Akakijus Akakijevičius. Jis – tipiškas „mažas žmogus“ – tylenis, uždaras, retai išsakantis savo nuomonę. Nuolat pašiepiamas dėl savo būdo ir išvaizdos, Akakijevičius nusprendžia įsigyti naują apsiaustą, vildamasis, kad tai pakeis jo gyvenimą, pelnys jam aplinkinių pagarbą. Mintis apie naują drabužį užvaldo žmogaus mintis, apie apsiaustą Akakijevičius ima galvoti kaip apie artimą žmogų. Pagaliau įgyvendinus svajonę ima atrodyti, kad Akakijevičiaus gyvenimas iš tiesų pasikeičia, tačiau netrukus paaiškėja, kad tai tebuvo dar didesnių negandų pradžia... Paprastas žmogus lieka vienui vienas kovoti prieš neteisybę ir galiausiai yra sutraiškomas biurokratinės sistemos dantračių.

Kaip sako spektaklio režisierė Kotryna Siaurusaitytė, „Atrodo, kad N. Gogolis ,,Apsiauste“ daro bandymus su žmogumi: paėmė už sprando, palaikė ir numetė. Gogolis – liūdnas humoristas: linksma tuoj pat virsta į liūdną ir atvirkščiai. Žanro lengvumas suteikia erdvės kūrybai ir aktorinėms improvizacijoms, perkeliant šią medžiagą į sceną. Šis spektaklis – tai žvilgsnis į absurdišką pasaulį, kuriame žmogus gali egzistuoti tik fantazijų dėka ir kuriame atsiskleidžia vieno ir vienišo žmogaus tragizmas, sąlygotas jį supančios visuomenės abejingumo ir bandymo viską ir visus sistematizuoti. Asociatyviais vaizdiniais, garsiniais sprendimais bei, žinoma, sveiku humoru bandysime panardinti žiūrovus į siurrealistinį sapnų peizažą.“

Dėmesio! Visiems vyresniems nei 6 metų amžiaus žiūrovams renginio metu rekomenduojame dėvėti medicinines kaukes arba respiratorius.