Panevėžio plėtros agentūra

KONCERTAS, SKIRTAS TARPTAUTINEI DŽIAZO DIENAI

Koncertai
TARPTAUTINĖ DŽIAZO DIENA - SVEČIUOSE RYŠKIAUSI ATLIKĖJAI IR PREMJERINĖ PROGRAMA
Balandžio 28 d. Panevėžio kultūros centre rengiamas dviejų dalių koncertas, skirtas Tarptautinei džiazo dienai. Pradžia 17 val.
PIRMA DALIS
Naują muzikinę programą, paruoštą vasaros džiazo festivaliams šalyje ir užsienyje pristato džiazo orkestras PAN BIG BAND (vad. Arūnas Viduolis). Su bigbendu pasirodys orkestro dainininkė Rūta Švipaitė.
Pradėti reikėtų nuo „Pan“. Šiame žodelyje miesto pavadinimas – Panevėžys. Draugėn susiliejus entuziazmui, muzikinėms ambicijoms, patirčiai ir ilgametei veiklai, šiame mieste prieš keletą metų gimė džiazo orkestras. Jame groja geriausi šiaurės Lietuvos muzikantai, saviti kiekvienas atskirai, grojantys solo ir improvizuojantys. Džiazo orkestras neabejotinai dar ieškos savo išskirtinumo, o dabar jo programos didžiąją dalį sudaro swing, jazz latino, soul stiliaus kūriniai. Ir čia eilėje išsirikiuoja kompozitoriai - Lennie Niehaus, Mark Taylor, Don Menza, Lee Morgan, Sammy Nestico, Jay Beckensteyn, Paul Jennings, Kris Berg.
Pan Big Band yra gerai žinomas publikos, dalyvavęs net 6 džiazo festivaliuose. Šį kolektyvą subūrė žinomas saksofonininkas, džiazo muzikos puoselėtojas, Arūnas Viduolis. Orkestras dirba Panevėžio kultūros centre.
Kartu su ,,Pan Big Band’’ scenoje pasirodys iš Panevėžio kilusi Rūta Švipaitė – vokalistė, kompozitorė ir pedagogė, gerai žinomos Lietuvoje merginų svingo grupės “The Ditties” narė.
ANTRA DALIS
Pirmą kartą mūsų mieste groja KLAIPĖDOS DŽIAZO KVARTETAS.
Kvarteto sudėtyje pirmojo ryškumo šalies džiazo muzikantai:
Vytautas Grubliauskas – trimitas, vokalas;
Saulius Šiaučiulis – fortepijonas;
Laimonas Urbikas – saksofonai, vokalas;
Edmundas Federavičius – mušamieji.
Perskaičius ansamblio pavadinimą bei susipažinus su jo sudėtimi, galima drąsiai teigti, kad tai neabejotinai stipriausios ir jungtinės Klaipėdos bei visos Vakarų Lietuvos „džiazo pajėgos“. Šiame kvartete grojančių atlikėjų patirtis - daugiau, nei įspūdinga, kiekvieno iš jų „koncertinis bagažas“ itin turtingas, o atskiras kiekvieno iš jų pristatymas užimtų daug laiko ir vietos.
Jungiamoji gija, itin ryškiai jungianti šią ketveriukę – tai tuometinės Lietuvos Valstybinės konservatorijos Klaipėdos fakultetų Džiazo muzikos katedra. Jei Saulius ir Vytautas (dėstytojas ir studentas) buvo tarsi šios katedros veiklos pradžios „signatarais“, tai Laimonas ir Edmundas – vieni ryškiausiųjų jos absolventų.
Dėl skirtingų kūrybinių planų bei „koncertinės geografijos krypčių“ ne taip jau dažnai muzikuojantys kartu, šį kartą entuziastingai nusprendė susitikti su klausytojais ir žiūrovais Tarptautinę džiazo muzikos dieną minėdami Panevėžyje.
Jų koncertas – tai tarsi mažas spektaklis su didžiule energija ir įkvepiančia koncertų dinamika, betarpišku, jaukiu, šarmingu ir žaismingu bendravimu su publika, neretai ir ją įtraukiant į to džiazo spektaklio veiksmą. O tai visada „veža“, tai visada džiugina ir abejingu nepalieka nei vieno klausytojo ir žiūrovo, nes džiazo muzikos šventė kuriama visiems į jos kūrimą ir turi įtraukti visus, tuo metu esančius toje pačioje vietoje.
Beje, Tarptautinė džiazo diena pasaulyje minima jau keliolika metų, Jungtinių Tautų švietimo, mokslo ir kultūros organizacijos (UNESCO) iniciatyva. Panevėžyje ši diena minima antrą kartą.
Koncerto klausysimės prie staliukų, veiks improvizuota kavinė.