Panevėžio plėtros agentūra

XVI kamerinių spektaklių festivalis: Valstybinis jaunimo teatras „Žmogus iš žuvies“ + diskusija

Spektakliai

„Žmogus iš žuvies“

Trukmė – 1val. 35 min.

REŽISIERIUS – Eglė Švedkauskaitė

VAIDINA: Matas Dirginčius, Ieva Kaniušaitė, Aleksas Kazanavičius, Viktorija Kuodytė, Simonas Storpirštis, Asta Zacharovaitė

DRAMATURGAS – Asia Vološina
REŽISIERIAUS ASISTENTAS – Justina Mykolaitytė
VERTĖ – Marius Burokas
DAILININKAS – Ona Juciūtė
ŠVIESŲ DAILININKAS – Julius Kuršys
KOMPOZITORIUS – Agnė Matulevičiūtė
KOPRODIUSERIS – Volksbühne Berlin

 

Pirmą kartą Lietuvoje pristatoma viena ryškiausių šiandieninės Rusijos jaunosios kartos dramaturgė Asia Vološina. Jos pjesė Žmogus iš žuvies parašyta 2016 m. ir įtraukta į debiutinį pjesių rinkinį Miršta choras. Keturios pjesės apie Rusiją (2018). Pjesės premjera įvyko Maskvos dailės teatre (MCHAT) 2018-aisiais.

Spektaklio režisierė Eglė Švedkauskaitė: „Žmogus iš žuvies“ – lingvistinis labirintas, naktį išsiveržiančių išpažinčių tinklas, iškalbamas moterų lūpomis ir išgirstamas vyrų ausimis. Tai gan retas atvejis dramaturgijoje. Pristatyti Asios Vološinos pjesę man reiškia pakviesti žiūrovą į išsitempusį laiką, kurio rėmuose skleidžiasi nerimas. Dėl savęs, dėl savo kūno, dėl savo vaiko, dėl šalies ir ateities. Tai proga įsigilinti į laisvės sąvoką – kas tai yra nedemokratinėje aplinkoje? Mano nepaklusnumas ar nesipriešinimas? Ar susitaikymas ir cinizmas, nukreiptas į pūvančią santvarką, nėra savęs įkalinimo forma? O priklausomybė nuo iliuzijų ir neišsipildančių troškimų, bejėgystė, nedrąsa imtis veiksmų ir vilties laukimas – visa tai juk irgi apynasris laisvei, galbūt dar ankštesnis nei tas, kurį žmogui uždeda sistemos ir ideologijos. Realybė (ir valstybė) šioje pjesėje – opresyvi, ji ateina į namus, kuriuos pjesės personažai naiviai laiko pakankamai tvirta barikada, ir pasiima tai, ką nori. Bet jei tu atsitveri savo bute nuo kasdienybės, ar nedarai paslaugos pačiai sistemai? Tu atsitrauki. Suvokęs savo stovėjimo mitinge absurdiškumą, skubi į saugų citatų ir svajonių pasaulį namuose. Nevaldomos agresijos, kurią propaguoja šiandieninė Rusija, akivaizdoje įžūlu taip klausti, bet „Žmogus iš žuvies“ leidžia pasvarstyti: kokia prasmė eiti į aikštes, kai eilinio piketo scenarijų žinai atmintinai? Jeigu nuojauta vis garsiau kužda, kad turi reikalą su mirusia šalimi, kurios kūnas atšalo dar iki tau gimstant?

Po spektaklio vyks diskusija su profesionalia šokio ir teatro kritike Monika Jašinskaite.

Dėmesio! Spektaklio metu rūkoma (naudojant žoliniu pagrindu pagamintas teatrines cigaretes be tabako ir nikotino), vartojama necenzūrinė leksika.

Nuo balandžio 4 d. bilietai brangs!