Panevėžio plėtros agentūra

Vokalinis performansas BIG PHARMA (rež. A. Bumšteinas)

Spektakliai

BIG PHARMA
Vokalinis performansas

Režisierius – Arturas Bumšteinas
Kostiumų dailininkė – Gailė Griciūtė
Šviesų dailininkas – Renaldas Bartulis
Režisieriaus asistentė – Kotryna Siaurusaitytė

Vaidina: Ieva Brikė, Ieva Labanauskaitė, Kamilė Galkutė, Vita Šiaučiūnaitė, Jolita Skukauskaitė, Gintautas Žiogas, Marius Cemnickas, Giedrius Arlauskas, Emilis Pavilionis, Donatas Kalkauskas

Premjera – 2021 m. gruodžio 4 d.

2020 m. 264 milijonai žmonių visame pasaulyje kentėjo nuo depresijos. Tyrimai rodo, jog pandemija šiuos skaičius tik padidins. Su depresija kovoti bando medicina arba „Didžiosios farmacijos kompanijos“. Šis žiniasklaidos dažnai vartojamas įvardijimas vieniems sukelia pasipiktinimą, o kitiems reiškia išsigelbėjimą. Juozo Miltinio dramos teatre premjerą pristatančiam kompozitoriui ir režisieriui Arturui Bumšteinui tai – ritualas. Nerdamas į sudėtingą ir įvairialypę temą, kūrėjas pirmiausiai siūlo pažvelgti į šiandienai būdingą vaistų vartojimo rituališkumą ir jį supančią inerciją. Pasakojimo atspirtimi ir ašimi tapo antidepresantų vartojimo instrukcijos lapelis – būtent jame surašytus tekstus scenoje atlieka dramos teatro aktoriai. „Iš tiesų, būtent tai ir vyksta scenoje“, – paprastai sako kompozitorius, tačiau ką atveria daugeliui iš pirmo žvilgsnio gerai pažįstami farmacininkų nurodymai? Į ką pavirsta kasdien įsimenamos ir kartojamos nuorodos? Kaip monotoniškos instrukcijos gali tapti emociškai paveikiu instrumentu?

Arturas Bumšteinas – tarpdisciplininis lietuvių menininkas, kurio kūryba gimsta susiduriant garsams, muzikai ir vizualiajam menui. Jo veiklą reiktų išdalyti į atskiras šakas: eksperimentinė muzika, akustiniai garso darbai, garso instaliacijos, teatro kūriniai, radijo menas ir t. t. A. Bumšteinas – pirmasis Lietuvos menininkas, dešimtojo dešimtmečio viduryje naudojęs internetą savo kūryboje: po visą pasaulį išsibarsčiusių žmonių atsiųstus garsus jis dėliojo į koliažinę kompoziciją. Nuo 2000 m. jis kuria ir bendradarbiauja su pripažintais Lietuvos bei užsienio muzikos ir teatro kūrėjais, tarp jų – Vladimiras Tarasovas, Krystianas Lupa, Žilvinas Kempinas, Gintautas Trimakas, Lina Lapelytė, Vaiva Grainytė, Anton Lukoszevieze ir kt. Menininko darbai pristatomi įvairiose šalies ir pasaulio galerijose nuo Šiuolaikinio meno centro Vilniuje iki Berlyno ar JAV meno festivalių.

2013 m. jo radijo meno kūryba buvo apdovanota EURORADIO „Palma Ars Acustica“ prizu. 2021 m. už sukurtus darbus Valstybiniame Jaunimo teatre A. Bumšteinas pelnė Auksinį scenos kryžių.

Dėmesio! Visiems vyresniems nei 6 metų amžiaus žiūrovams renginio metu rekomenduojame dėvėti medicinines kaukes arba respiratorius.