Panevėžio plėtros agentūra

Tapybos paroda „Eukalipto įkvėpta“

Parodos

Sausio 6 d. 17 val. Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje atidaroma vaistininkės, chemijos mokslų dr. Alisos Palavenis tapybos paroda „Eukalipto įkvėpta“.

Kaip tiksliųjų mokslų tankmėje išdygsta menai? Alisos istorija gali pasirodyti kiek naivi, bet kita vertus, įkvėpti kiekvieną paprastą žmogų atsiverti, į savo pasaulį įsileisti mažą stebuklą.

„2019-ųjų vasarą mažoje Prancūzijos saloje atradau eukalipto alėją. Man, kaip vaistininkei, tai buvo pasaulį aukštyn kojomis apvertęs atradimas. Pasirodo, eukaliptas nėra vien eterinis aliejus inhaliacijoms nuo kosulio ar susmulkinti sausųjų medžiagų gabalėliai kartoninėje pakuotėje! Tai aukšti medžiai grakščiais pailgais lapais! Po kelionės sužinojau (jau iš interneto), kad pavasarį eukaliptas dar ir gražiai žydi. Įsivaizdavau save toje eukaliptų alėjoje, vaikštančią aplink žydinčius stebuklingus medžius. Tai buvo ekstazė smegenims. Ji sugriovė visą mano griežtą, mokslu pagrįstą pasaulį. Eukaliptas išlaisvino mane nuo savęs pačios, atvėrė visiškai naują gyvenimo erą“, – pasakoja A. Palavenis.

Savo kūrybiniu projektu autorė siekia mokytis ir semtis įkvėpimo iš tapybos meistrų, tačiau pačių paveikslų turinys – iš savos vaizduotės ir šiuolaikinių interpretacijų.

A. Palavenis – vaistininkė, mokslininkė ir kūrėja. Su Panevėžiu sieja nuostabūs, romantiški ryšiai. Vyras yra panevėžietis, prieš išsikeldami į Vilnių sutuoktiniai kelerius metus sutuoktiniai gyveno čia, o dabar kaskart grįžta aplankyti tėvų. Neskaičiuojant vienų metų dailės mokykloje prieš daugiau nei 20 metų, kaip kūrėja Alisa yra savamokslė. Nuo 2019 m. lanko Lietuvos bei Lenkijos dailininkų privačius bei grupinius užsiėmimus, akademinio piešimo bei vitražo kursus Vilniaus dailės akademijoje. Dalyvauja nacionaliniuose ir tarptautiniuose konkursuose.

Kurdama renkasi realistinį vaizdavimą, retkarčiais – abstrakciją. Dominuoja sodrios ryškios spalvos, eksperimentuojama su drobės tekstūra, kuriami reljefai suteikia paveikslams subtilų 3D efektą. Autorė įsitikinusi: kad ir kokia būtų pagrindinė kūrėjo žinutė, menas pirmiausia turi skleisti grožį, harmoniją, atitraukti nuo niūrios kasdienybės ir pilkų minčių, o kartais net suteikti sparnus.

„Eukalipto įkvėpta“ – jau trečioji A. Palavenis tapybos paroda.
Be dailės, Alisa turi ir daugiau veiklų bei pomėgių. Yra išleidusi dvi kulinarines knygas apie skanų maistą be cukraus, vieną – apie taršą plastiku Baltijos jūros pakrantėje. Autorė yra ekoaktyvistė, parengusi seriją fotografijų ekologijos tema. Paroda „Pakelti ar palikti – niekieno šiukšlės gamtoje“ buvo eksponuojama Seime ir ligi šiol keliauja po Lietuvos mokymo, švietimo įstaigas, verslo centrus ir organizacijas.

Paroda „Eukalipto įkvėpta“ bibliotekoje bus eksponuojama iki sausio 31 d.