Panevėžio plėtros agentūra

Poetas, eseistas, fotomenininkas Alis Balbierius – panteistas, adoruojantis gyvybę

Susitikimas

Gegužės 13 d. 17.15 val. bibliotekos Konferencijų salėje vyks gyvas susitikimas su poetu, eseistu, fotomenininku Aliu Balbieriumi. Vyks tiesioginė renginio transliacija bibliotekos „YouTube“ kanale.

Poetas A. Balbierius yra tapęs 56-ojo „Poezijos pavasario“ (2020) laureatu už eilėraščių knygą „Ekvilibriumas“. Būtent už šią knygą  poetui  Kauno miesto savivaldybės tarybos sprendimu buvo paskirta Maironio premija. Jis yra išleidęs devynias eilėraščių knygas: „Delno irklas“ (1986), „Giedančios upės“ (1988), „Alsavimų girios“ (1990), „Sapno pėdsakai“ (1997), „Strazdo anatomija“ (2004), „Formų knyga“ (2008), „Skaidrumos“ ( 2011),  „99 trieiliai“ (2013), „Ekvilibriumas“ (2019); eseistikos knygas: „Trobelė ant debesies“ (2006), „Vaivorykštė ir neandertalietis“ (2012), „Tekstai apie viską ir nieką“ (eilėraščiai, proza, esė; 1998), knygas: „Žalias Nojaus laivas“ ( ekologiniai etiudai; 1990), „Jaunojo gamtininko kalendorius“ (1995), fotografijų albumą „Biržai: kraštas ir miestas“ (2012). Surengęs 30 personalinių fotografijos parodų, dalyvavęs tarptautiniuose pleneruose ir grupinėse parodose. Apdovanotas Zigmo Gėlės premija (1987), kultūros žurnalo „Literatūra ir menas“ premija už straipsnius apie fotografiją (1995).

„Ekvilibriumas“ – penktoji poeto knyga. Literatūros kritikė Ieva Rudžianskaitė apie šią knygą yra rašiusi: „Šis rinkinys sinkretiškas, jame koncentruojamasi į kultūrinę, religinę įvairovę, jungiamos skirtingos sistemos – daoizmas, pagonybė, budizmas, hinduizmas, antika“.

Šios knygos redaktorė Janina Riškutė akcentavo šiame  rinkinyje ypač ryškų kelio motyvą. Atkreiptinas dėmesys į Gedimino Kajėno įžvalgas: „Ir savo tekstuose, ir fotografijose , ir nuo didmiesčio gyvenimo nutolusioje kasdienybėje Alis Balbierius yra tikras panteistas, adoruojantis gyvybę ir beribes jos formas“.

Poetas A. Balbierius, jungdamas žemę ir dangų, pasiekia neįtikėtiną Vienį. Iš įvariabriaunės rašytojo kūrybos kiekvienas gali pasirinkti knygą sau. Dar ir dar kartą maga atsiversti eilėraščių knygas: „Skaidrumos“, „99 trieiliai“, „Ekvilibriumas“. Rašytojas-keliautojas vis didina savo atskirųjų mąstytojų būrį, klausdamas pats ir mėgindamas atsakyti. Taigi, junkimės prie klausiančiųjų, kai atsakymas ne visada ir būtinas.

Renginys iš projekto „Maža žemėlapyje, didi pasaulyje 3“