Panevėžio plėtros agentūra

Onės Austėjos Maldonytės paroda „Įterpti“

Parodos

Rugsėjo 5 d. 18 val. UAB „Aukštaitijos vandenys” požeminiame vandens rezervuare bus atidaryta Onės Austėjos Maldonytės paroda „Įterpti“.

Onės Austėjos Maldonytės personalinė paroda „Įterpti“ pratęsia prieš metus rodytą parodą „Virtuoti“ ir toliau tyrinėja menininkei svarbias keramikos galimybių ribas ir nuolatinio kismo temas. Nepaliaujamą formavimą(si) autorė analizuoja per keramikos skulptūrų kūrybos procesą. Keramika, neretai suvokiama kaip baigtinė, Onės Austėjos Maldonytės kūryboje yra pratęsiama naudojant metalo konstrukcijas, vašką, parafiną, taip įgydama naujas formas ir neužbaigtumo potencialą. Skulptūriniai objektai iš pažiūros atrodo kaip kiautai ar išnaros – organiški, tačiau neįvardijamos formos – primena praeities reliktus. Juos papildo smulkus linijinių ornamentų dekoras, susijungiantis į savotiškus minčių srautą įamžinančius žemėlapius. Nebenaudojamame vandens rezervuare eksponuojami keramikos objektai įsiterpia į erdvę ir auga joje kaip gyviai ar koralai. Jų tarpusavio ryšys su vietos kontekstu leidžia patirti nenutrūkstamą organizmų ryšį su vandeniu ir jo svarbą. Parodoje žiūrovas, įtraukiamas į šių skulptūrinių objektų instaliaciją, yra skatinamas brėžti koreliacijas tarp žmogaus kuriamos aplinkos ir gamtos, pastebėti nuolatinę savo ir aplinkos kaitą.

Onė Austėja Maldonytė (g. 1995) – jaunosios kartos menininkė, kurianti Lietuvoje ir Norvegijoje. Kūrėja nuolat išbando keramikos meno ir naudojamų medžiagų ribas, eksperimentuojant su įvairiomis technikomis bei naudojant kartais visai nebūdingas priemones. Menininkės kūrybai būdingas jautrumas ekspozicinei erdvei, įvietinto/perkelto meno paieškos. Onė Austėja Maldonytė 2018 m. baigė keramikos bakalauro studijas Vilniaus dailės akademijoje, 2022 – magistro studijas Nacionalinėje Oslo menų akademijoje (Kunsthøgskolen i Oslo). Aktyviai dalyvauja rezidencijose, grupinėse ir personalinėse parodose tiek Lietuvoje, tiek ir užsienyje (Danijoje, Škotijoje, Norvegijoje ir kt.).

Onės Austėjos Maldonytės parodą „Įterpti” galima aplankyti Požeminiame vandens rezervuare UAB „Aukštaitijos vandenys” (Velžio kl. 13, Panevėžys) iki lapkričio 15 d.

PARODOS LANKYMAS IŠ ANKSTO SUSITARUS: vaiva.dailidiene@avandenys.lt, +37063713738.

Parodos kuratorė: Monika Eidėjūtė
Projektą finansuoja: Lietuvos kultūros taryba, Norwegian Ministry of Foreign Affairs ir Norwegian Crafts
Projekto partneriai: UAB „Aukštaitijos vandenys“
Dėkojame: UAB „Midenė“