Panevėžio plėtros agentūra

Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė – už tvarią biblioteką ir tvarų gyvenimą

Edukacija

Balandžio 23–29 d. vyks bibliotekininkų ir skaitytojų pamėgta šventė – „Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė“. Jau 22-ą kartą rengiamos akcijos šūkis skelbia „Tvari biblioteka“ ir kviečia atkreipti dėmesį į būdus, kaip kiekvienas galime prisidėti prie žemės bei jos resursų tausojimo ir išsaugojimo ateities kartoms. Visą savaitę Lietuvos bibliotekos siūlys gilinti žinias apie tvarumą, diskutuoti ir praktiškai įgyvendinti daug gražių „žalių“ idėjų.

„Nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės“ programa

Panevėžio regiono bibliotekos jungsis į akciją „(Ne)pėsčias bibliotekininkas“. Visą savaitę mieste gyvenantys bibliotekininkai bus raginami palikti automobilius namuose, o į darbą vykti viešuoju transportu, dviračiais, paspirtukais ar pėsčiomis. Taip siekiama sumažinti „tyliuoju žudiku“ praminto anglies dvideginio kiekį atmosferoje. Savaitės gale bus skaičiuojama ne tik tai, kiek išmetamųjų dujų pavyko sumažinti, bet ir bibliotekininkų nueiti žingsniai, kilometrai. Geriau gamtai, geriau sveikatai!

25 d. 16 val. Animė klubo susitikimas „Maneki-Neko“ kvies minėti Tarptautinę Motinos žemės dieną. Vyks animė peržiūra ir diskusija apie aplinkosaugą.

26 d. bibliotekos darbuotojų iniciatyva Panevėžio autobusų stoties maininykui bus padovanota 100 knygų. Taip norima paskatinti tvarią idėją – dalintis perskaitytomis knygomis.

26, 28 d. vyks ekskursijos pas bibliotekos knygų restauratores. Ekskursijos metu restauratorės papasakos apie popierių ir knygos restauravimo būdus. Kviečiame registruotis el. p. edukacijos@pavb.lt, tel. (8 45) 50 16 48. Grupės dydis iki 10 žmonių.

27, 28 d. vyks edukacijos „Kūrybinių atvirlaiškių dirbtuvės“ užsiėmimai. Edukacijos metu dalyviai sužinos, kaip nebereikalingi daiktai gali būti prikelti antram gyvenimui. Atvirlaiškių gamybai bus naudojamos senos natos, nurašytų knygų puslapiai ir pan. Kviečiame registruotis el. p. edukacijos@pavb.lt, tel. +370 616 197 03

28 d. Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centras kartu su Panevėžio regiono atliekų tvarkymo centru ir kitais partneriais kvies išbandyti jėgas jau trečią kartą organizuojamame „Atliekų kultūros“ egzamine. Užsiregistravę specialioje platformoje, dalyviai galės pasitikrinti žinias apie atliekų tvarkymą, rūšiavimą, jų mažinimą ir perdirbimą. Egzamine gali dalyvauti tiek pavieniai asmenys, tiek grupės. Daugiau informacijos apie egzaminą, pasiruošimo jam medžiagą ir registracijos formą rasite interneto puslapyje: https://egzaminas.atliekukultura.lt

29 d. 14 val. Menų skaitykloje vyks paskaita „Mažais žingsneliais tvarumo link“. Paskaitos metu sužinosite, kodėl tvarumą galima laikyti gyvenimo būdu ir kaip kiekvienas gali pradėti gyventi tvariau. Paskaitos pabaigoje vyks linksmos atliekų rūšiavimo varžybos ir visi renginio dalyviai gaus tvarių dovanų. Pranešėja – Panevėžio miesto savivaldybės administracijos Miesto infrastruktūros skyriaus vyriausioji specialistė Rūta Taučikienė.

Vaikų ir jaunimo kultūrinės edukacijos skyrius visą savaitę kvies dalyvauti knygų skirtuko konkurse. Pasitelkite kūrybiškumą ir pagaminkite skirtukus iš ekologiškų, jau kartą panaudotų priemonių. Skirtukus kviečiame atnešti į Vaikų ir jaunimo kultūrinės edukacijos skyrių, adresu Respublikos g. 26-4, II a. Panevėžys arba atsiųsti nuotraukas el. paštu vaikai@pavb.lt. Dalyvių laukia vertingi prizai.

Nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės metu kviečiame sekti bibliotekos socialinius tinklus ir sužinoti daugiau informacijos apie organizuojamas veiklas, o Vaikų ir jaunimo kultūrinės edukacijos Facebook paskyroje skelbsime knygų skirtukų konkurso nuotraukas.

Kviečiame dalyvauti tvarios bibliotekų savaitės veiklose! Kiekvienas žingsnis tvarumo link – svarbus.