Panevėžio plėtros agentūra

Knygos „Martynas Jankus: tautos vienytojas ir lietuvių spaudos kūrėjas“ sutiktuvės

Susitikimas

Spalio 22 d. 16 val. bibliotekos konferencijų salėje vyks Vilniaus universiteto Knygotyros, mediotyros ir leidybos tyrimų katedros prof. habil. dr. Domo Kauno monografijos „Martynas Jankus: tautos vienytojas ir lietuvių spaudos kūrėjas“ pristatymas. Dalyvaus knygos autorius Domas Kaunas, prof. Aušra Navickienė ir doc. Tomas Petreikis.

Tai knyga apie Mažosios Lietuvos visuomenės veikėją, publicistą, spaustuvininką, vieną „Aušros“ leidėjų Martyną Jankų (1858–1946). Joje aprašoma šios didžios asmenybės raida, veikiant etninėms, kultūrinėms, socialinėms ir politinėms aplinkybėms bei plati visuomeninė ir profesinė veikla.

M. Jankaus veikla spaudos leidybos srityje apėmė 1879–1925 m. laikotarpį, į kurį pateko ir jo paties spaudos įmonės darbas Ragainėje, Tilžėje, Bitėnuose, Klaipėdoje ir Šilutėje. Per šį laiką buvo išspausdinta 414 knygų, brošiūrų ir smulkiųjų spaudinių bei 27 periodiniai leidiniai lietuvių, vokiečių, lenkų ir kitomis kalbomis. Produkcija buvo skirta Mažajai ir Didžiajai Lietuvai bei išeivijai. Didžiausiu spaustuvės veiklos pasiekimu laikytina leidinių įvairovė, jų pasaulietiškumas ir polemiškumas. Leidyba formavo M. Jankaus orientaciją į tautinį sąjūdį ir bendradarbiavimą su didžiąja tautos dalimi, į veržliai kylančias socialines ir politines jėgas.

Bus galima įsigyti pristatomą knygą (25 Eur).

Kviečiame dalyvauti ir pažinti M. Jankaus gyvenimą bei darbus iš arčiau!