Panevėžio plėtros agentūra

Knygos „Biblijos vyrai ir moterys kryžkelėse“ sutiktuvės

Susitikimas

Sausio 20 d. 17 val. bibliotekos konferencijų salėje vyks teologijos daktarės, biblistės Ingridos Gudauskienės knygos „Biblijos vyrai ir moterys kryžkelėse“ sutiktuvės, susitikimas su autore.

Taip pat dalyvaus JE Panevėžio vyskupas Linas Vodopjanovas OFM, kun. dr. Gediminas Jankūnas, Zita Tručionienė, Alma Jakusevičiūtė-Kulevičė. Renginio moderatorė – Jurgita Mulokaitė de Moraes. 

Prieš daugelį metų Biblijoje aprašyti vyrų ir moterų santykių modeliai, elgsena, jausmų paletė labai panaši į šių dienų žmogaus. Tai universalūs dalykai, tad Biblija pasakoja ir apie šiandienį žmogų. Bet svarbiausia, kad tuose pasakojimuose kalbama ir apie pastangas atsistoti, įveikti vidinį paralyžių, apie tai, kad žmogus nuolat svajoja apie autentiškus, abipusius santykius. Tikras abipusis ryšys labai reikalingas ir šiandien.

„Žmogus yra stilius. Šis žydų posakis tvirtina, kad žmogui ne vis vien, kas ir kaip – prigimtis šaukte šaukiasi stiliaus. Biblijoje žmogaus stilius nušvinta visai ne ant podiumų, o pačiais įvairiausiais atspalviais skleidžiasi per santykį su kitu asmeniu. Dargi yra ir Kitas (iš didžiosios K raidės), kurį vadiname Dievu. Kad ir kas nutiktų, šis Kitas veržiasi į žmogaus būvį su savo širdies svajone apie jį: būk-tapk pagal formulę „daugiau“!

Ieškodami vienas kito Biblijos vyrai ir moterys dažnai atsiduria kryžkelėse. Jose jie patiria visko – egzistencinių duobių ir neįtikėtinų jų įveikų, santykių griūčių ir reikšmingų naujų jų pradžių. Gyvenimo kryžkelėse peržengti tas duobes juos gena nenumaldomas kito asmens poreikis ir ilgesys. Kiekvienam aš reikia tu. Biblija žino – santykis nėra lengvas „užsiėmimas“. Čia pasakojimai apie vyrų ir moterų susitikimus, apie jų grūmimąsi už formulę „daugiau“, už žmogaus kaip asmens vertą stilių nėra sumeluoti. Tikriausiai kaip tik todėl, kad yra perdėm gyvenimiški, jie atpažįstami kaip nepaprastai aktualūs ir šiandienos žmogui“, – teigia knygos autorė.

Ingrida Gudauskienė – teologijos daktarė, biblistė. 1996–2004 m. specializavosi ir licenciato bei daktaro mokslo laipsnius biblinės teologijos srityje apgynė Popiežiškajame Grigaliaus universitete Romoje. Nuo 2004-ųjų Vilniaus šv. Juozapo kunigų seminarijos dėstytoja, dirba mokslinį ir ekspertinį darbą, veda biblinius mokymus vienuolijoms, seminarus mokytojams, skaito viešas paskaitas.

Biblijos tyrinėtoja jau du dešimtmečius užsiima Biblijos aiškinimu, veda paskaitas ir būtent jų klausytojai įkvėpė tyrinėjimus bei pastebėjimus sudėti į knygą.