Panevėžio plėtros agentūra

Dviejų dalių spektaklis ŠV. SPEIGAS (rež. A. Špilevoj)

Spektakliai

ŠV. SPEIGAS
Dviejų dalių spektaklis pagal Quentino Tarantino „Grėsmingasis aštuonetas“

Režisierius – Aleksandras Špilevojus
Scenografijos ir kostiumų dailininkė – Ugnė Tamuliūnaitė
Šviesų dailininkas – Vilius VilutisVaizdo projekcijų autorius – Paulius Jakubėnas
Muziką atlieka – „Colours of Bubbles“

Vaidina: Dainius Jankauskas, Daumantas Rimkūnas, Emilis Pavilionis, Giedrius Arlauskas, Gintautas Žiogas, Jonas Čepulis, Julius Tamošiūnas, Kamilė Galkutė, Laimutis Sėdžius, Sandra Juzėnienė, Tadas Gryn, Toma Razmislavičiūtė

Spektaklyje gyvai atliekama specialiai spektakliui kurta Western Rock muzika

Spektaklyje rūkoma, taip pat naudojami smilkalai bei garsiniai šaunamieji ginklai

Neseniai praūžus pilietiniam karui Amerikoje, grupė įtartinų veikėjų pūgos metu užstringa pakelės užeigoje vidury niekur. Staiga išaiškėja kad likimo suvesti keleiviai stropiai slepia savo tikrąją tapatybę, tarpusavio ryšius ir savo tikruosius buvimo čia tikslus, keliančius įtampą bei mirtiną pavojų visiems įstrigusiems šioje vietoje. Ar kas nors išgyvens speigo naktį?

Naujausią Aleksandro Špilevojaus ir vienos geriausių Lietuvos roko grupių „Colours of Bubbles“ premjerą Juozo Miltinio dramos teatre įkvėpė didelė režisieriaus ir muzikantų meilė Quentino Tarantino kūrybai. Domėdamasis šiuo menininku, A. Špilevojus sužinojo, kad vienas mėgstamiausių jo filmų „Grėsmingasis aštuonetas“ (angl. „The Hateful Eight“), buvo pakibęs ant plauko, kai buvo nutekintas jo scenarijus. Nutarta atšaukti filmavimus, tačiau, kad darbas nenueitų veltui, surengti skaitymai viename Los Andželo teatrų. Sulaukus itin teigiamų atsiliepimų, menininkas nutarė įvesti kelis pakeitimus ir grįžti prie filmo kūrimo. Visgi patirtis teatre užkrėtė režisierių idėja kada nors sukurti ir spektaklį. „Susipažinęs su šia istorija supratau, jog labai norėčiau pamatyti tokį spektaklį teatre. Kadangi nesu tikras, ar Q. Tarantinas šį sumanymą kada nors įgyvendins, nutariau spektaklį sukurti pats.“, – juokdamasis pasakoja A. Špilevojus.

Pritaikant scenarijų Lietuvai, režisieriui ir dramaturgui teko nemažai padirbėti su tekstu: viską suveržti taip, kad neliktų nereikalingų scenų, nebūtinų personažų, erdvės pasikeitimų, reikėjo ieškoti būdų, kaip padaryti, kad spektaklis būtų prasmingas, įdomus lietuvių žiūrovams šiandien. „Filme kalbama apie Amerikos pilietinį karą, juk ne visi žiūrovai yra susipažinę su XIX a. JAV įvykiais, dėl to reikėjo ši tą adaptuoti, pakeisti, sukurti naują personažą, besikreipiantį į spektaklio žiūrovus ir savo monologais kuriantį naujas spektaklio prasmes, kurių nebuvo filme. Taip parašiau pjesę, kurios inspiracija buvo Q. Tarantinas. Šioje medžiagoje kartu su aktoriais atrandame ne Ameriką ir ne XIX-ą amžių, bet save, savo laiką, šalį, problemas, mums aktualius klausimus, mūsų neišsipildančias viltis. „Šv. Speigas“ jau nebėra Q. Tarantino filmas, tai – mūsų kuriamas pasakojimas apie Žmogų. Q. Tarantinas iškėlė sau užduotį sukurti tragikomišką istoriją, kurioje nebūtų nei vieno teigiamo herojaus. Nenoriu pasakyti, kad visi Žemės žmonės yra blogi, bet tenka pripažinti, kad toli gražu nesame šventi, todėl šiame spektaklyje matysime nuodėmingą žmogiškumą susiduriantį su šviesiausiomis humanizmo, meilės, laisvės idėjomis. Įdomu, kas galų gale nugalės?“, – sako režisierius, tvirtinantis, jog šis spektaklis – sudėtingiausias iš jo kada nors sukurtų. Jame veiksmas vyks trimis sluoksniais: esamajame laike gyvai grojant roko grupei „Colours of Bubbles“, personažams veikiant kaip XIX a. amerikiečiams ir su laike klajojančiu istorijos tarpininku.

Dėmesio! Visiems vyresniems nei 6 metų amžiaus žiūrovams renginio metu rekomenduojame dėvėti medicinines kaukes arba respiratorius.