Panevėžio plėtros agentūra

Dviejų dalių monospektaklis „Moterims ir jų vyrams“ (rež. L. Kondrotaitė)

Spektakliai

Willy Russell
MOTERIMS IR JŲ VYRAMS
Dviejų dalių spektaklis pagal Willy‘o Russello pjesę „Širlė Valentain“

Režisierė – Ligita Kondrotaitė
Iš anglų kalbos vertė – Monika Deveikytė
Scenografija ir kostiumai – Margarita Misiukova
Vaidina – Ligita Kondrotaitė
Premjera – 2016 m. sausio 14 d.

Nesvarbu, Jums 30, 50 ar 80 metų, nesvarbu ir kokiame socialiniame kontekste gyvenate ar kurioje srityje dirbate, kartais reikia stabtelėti ir pasikalbėti su savimi. Aptarti gyvenimo būdą, neleisti sau prisitaikyti prie užgulusios monotonijos ir rutinos.

Monospektaklis „Moterims ir jų vyrams” pasakoja apie vieną iš daugelio moterų, kuriai reikėjo sustoti, iš naujo permąstyti savo gyvenimo įpročius, kasdienybę, asmeninius santykius ir pasiryžti keistis. Spektaklyje sava istorija pasidalina Širlė Valentain, moteris didžiąją gyvenimo dalį praleidžia tarp keturių sienų, dažniausiai viena: vaikai užaugę ir išsilakstę, o vyras beveik visą laiką praleidžia darbe. Širlė Valentain gyvena atsiminimais, o geriausia jos pašnekovė – virtuvės siena. Kai draugė, laimėjusi loterijoje, ruošiasi važiuoti į Graikiją, Širlė pasinaudoja galimybe ir vyksta kartu. Kelionės metu ji pradeda stebėti ir iš šalies analizuoti save ir aplinkinį pasaulį. Moteris suvokia, kad gyvenimas nė akimirkai nesustoja, jis juda pirmyn, o su juo ir ji pati.

Spektaklis „Moterims ir jų vyrams“ sukurtas pagal garsaus anglų dramaturgo Willy‘o Rusello pjesę „Širlė Valentain“ (1986). Šio autoriaus kūriniai statomi svarbiausiose pasaulio teatrų scenose, yra ekranizuojami ir pelnę įvairių apdovanojimų. Ši neįtikėtinai linksma ir įtraukianti pjesė, įvardijama kaip modernioji klasika, tapo tikra sensacija Londono ir Niujorko teatrų scenose, pelnė prestižinį Laurence‘o Olivier apdovanojimą kaip geriausia nauja komedija, o aktorei Pauline‘ai Collins – Oskaro nominaciją už pagrindinės aktorės vaidmenį Lewiso Gilberto filme „Širlė Valentain“ (1989). Juozo Miltinio dramos teatro scenoje kūrinys tapo įsimintinu talentingos aktorės Ligitos Kondrotaitės benefisu.

Monospektaklis „Moterims ir jų vyrams“ – tai savęs atradimo istorija. Kaip teigia spektaklio režisierė ir aktorė Ligita Kondrotaitė, „Spektaklyje gvildenama situacija dažnai moteriai atpažįstama. Dar dažniau mes neigiame: jau mums taip tikrai neatsitiks. Šį spektaklį galima vadinti komedija, bet ji sukelia ne tik juoką, vis dėlto, tai drama paremta subtiliu humoru.“