Panevėžio plėtros agentūra

Daugpilio Marko Rothko meno centro kolekcijos paroda „Sienos: nuo minimalizmo iki detalės“

Parodos

Lapkričio 4 d. 15 val. Panevėžio miesto savivaldybėje vyks Daugpilio Marko Rothko meno centro kolekcijos parodos „Sienos: nuo minimalizmo iki detalės“ atidarymas.

Konceptualiai naujausia Daugpilio Marko Rothko meno centro kolekcijos paroda „Sienos: nuo minimalizmo iki detalės“ tyrinėja įmantrius erdvinius darinius ir minimalistinį spalvų žaismą tapybos terpėje.

Menininkų apmąstymai apie erdvės ir laiko santykį ir sudėtingus būdus, kaip žmonės konceptualizuoja, patiria ir gyvena fizinėje erdvėje, materializuojasi realiose ir abstrakčiose architektūrinėse formose ir struktūrose, pastatų detalėse, mentalinėse kliūtyse ir psichologinės saugos sienose. Kai kurie menininkai daugiausia dėmesio skiria istorinėms ir nualintoms teritorijoms, kur apleistų pastatų sienose yra viešų ir intymių praeities istorijų klodai. Kiti žiūri į vidų, pasineria į savo vidinį emocijų ir jausmų pasaulį ir eksperimentuoja su daugybe tekstūrų ir atspalvių, kurie susilieja, kad žiūrovas patirtų gilų jaudinantį vaizdą.

Be to, visi eksponatai turi dar vieną esminį bendrą bruožą: Marko Rothko vardą ir jo išskirtinį kūrybinį stilių. Visi menininkai turi stiprų ryšį su Daugpilio Marko Rothko meno centru, kaip jo tarptautinio tapybos simpoziumo programos dalyviai. Kiekvienas savaip, visi jie sėmėsi iš Rothko kūrybinio genijaus šaltinio. Kai kurie paveikslai atkartoja jo ankstesnius matmenų eksperimentus. Kiti nurodo neabejotiną klasikinio Rothko laikotarpio kūrybos spalvų lauko santykį, kai spalva ir struktūra yra viena: formos gimsta tik iš spalvų, o jų permatomumas sukelia įmantrų sluoksniuotą gylį, kuris papildo įspūdingos kompozicijos vertikalią architektūrą.

Darbų autoriai: Ingrīda Ivane, Ieva Rupenheite, Ludmila Procenko, Māris Upzars (Latvija), Nika Grzymska (Lenkija), Petra Heitkötter (Germany), Lars Strandh, Erling Stuart Rohde (Norvegija), Chongyin Yuan (Kinija), Dustyn Bork (JAV).

Paroda veiks iki gruodžio 30 d.

Paroda nemokama.