Panevėžio plėtros agentūra

Aukštaitijos regiono klojimo teatro festivalis

Tradiciniai renginiai

Siekiant tęsti ir gaivinti tradicijų perimamumą, bus atnaujintas tradicinis, kasmet  nuo 2009 m. Smilgių etnografinėje sodyboje vykstantis, Aukštaitijos regiono  klojimo teatro festivalis. Aktyvuojant kultūrinį turizmą ir mokymosi visą gyvenimą palaikymą, 2022 m. rugpjūčio pabaigoje 20, 27, 28 d. ir rugsėjo 9 d. Panevėžio r. Smilgiuose ir Puziniškyje vyks klojimo teatro festivalis-stovykla, su turtinga spektaklių programa Smilgių etnografinėje sodyboje, naktiniu stovyklavimu palapinėse sodybos teritorijoje, pažintiniu  žygiu Bitės takais, aplankant Meištavičių dvarą Sujetuose, akmenis-mukolus Naurašiliuose, Lelijų kalnelį, ir Puziniškyje esantį G. Petkevičaitės-Bitės dvarą.

Gaivinant, saugant ir perduodant istorinę-kultūrinę atmintį, renginyje bus aktualizuojama lietuviško klojimo teatro pradininkės, rašytojos bei aktyvios visuomenės veikėjos Gabrielės Petkevičaitės-Bitės ir jos bendražygės Julijos Žymantienės-Žemaitės draugystė ir bendras indėlis į lietuvišką dramaturgiją, teatrinę bei visuomeninę veiklą.

Numatoma programa:

08.20 d. 15.00 val. Festivalio atidarymas, parodų pristatymas: tautodailininko Kęstučio Henriko Vaičiūno tapybos darbų paroda „Žymios Aukštaitijos ir Žemaitijos vietovės“ (klojime) ir autentiškos austos, siuvinėtos tekstilės darbų paroda „Iš kraitelio į svirnelį“ (troboje).

15.30 val. Klaipėdos Gedimino Šimkaus vardo teatro „Aukštyn“ spektaklis „Terapijos“.

08.27 d. Nuo 15.00 val. Palangos „Grubusis“ teatras, spektaklis „Moterų laimė“

Rokiškio kultūros centro liaudies teatras, komiškas detektyvas „Kur dingo Elizabet?“,

Radviliškio rajono Alksniupių teatras, komedija „Vakaronė piniginėje“

Aktorės Nijolės Narmontaitės muzikinė-vaidybinė programa „Tarp Aukštaitijos ir Žemaitijos“

Palapinių stovyklavietės įkūrimas (reikia turėti savo palapinę). Naktipiečiai: ant laužo virta košė, vakarinis pasivaikščiojimas po Smilgių miestelį knygnešių takais, privačios dailės galerijos aplankymas, refleksija-naktinėjimas su pašnekesiais ir dainomis po senais sodybos medžiais.

08. 28 d.

Rytinė mankšta ir „Teatro“ košė.

Žygis į Puziniškį G. Petkevičaitės-Bitės takais su ekskursijos vadovės, muziejininkės Irenos Lesvinčiūnienės istorinių vietovių pristatymais.

Puziniškio dvarelyje Bitės ir Žemaitės veiklos ir draugystės apžvalga, pasivaikščiojimas po dvarelį, foto sesija.

Spektaklis (derinama).

Pietūs prie dvaro tvenkinio.

Rugsėjo 9 d. teatro diena vaikams ir jaunimui Smilgių etnografinėje sodyboje.

Teatrinių žaidimų edukacija su aktoriumi ir režisieriumi Andriumi Povilausku.