Panevėžio plėtros agentūra

Ukrainos fotografės Svitlanos Diduch-Romanenko paroda „Fantominės tikrojo karo šeimos“

Parodos

Rugsėjo 9 d. 17.30 val. bibliotekos I a. erdvėse vyks Ukrainos fotografės Svitlanos Diduch-Romanenko nuotraukų ir vaizdo įrašų parodos „Fantominės tikrojo karo šeimos“ atidarymas.

„Fantominės tikrojo karo šeimos“ – tai Ukrainos fotografės Svitlanos Diduch-Romanenko (Світлана Дідух-Романенко) nuotraukų ir vaizdo įrašų projektas apie ukrainiečių šeimas, kurios prasidėjus karui Ukrainoje atvyko į Lietuvą, ieškodamos čia prieglobsčio.

Šių šeimų nariai buvo priversti išsiskirti, kad išgelbėtų tai, kas jiems brangiausia – savo vaikus. Dabar čia, Lietuvoje, kur yra saugu, jie gali dirbti, mokytis, ilsėtis ir net susipažinti su vietos įžymybėmis, tai yra gyventi, regis, normalų gyvenimą. Tačiau už viso to slepiasi liūdesys ir skausmas dėl namų, o ypač dėl tų, kurie liko Ukrainoje…

Projektas įgyvendintas Lietuvos kultūros tarybos lėšomis ir bendradarbiaujant su Stasio Eidrigevičiaus menų centru.

Svitlana Diduch-Romanenko (1983) gimė ir iki karo su šeima gyveno Boryspilyje, Kijevo srityje Ukrainoje, o šiuo metu gyvena Panevėžyje. Rašytoja, vertėja, fotografė, Ukrainos rašytojų sąjungos narė, penkių poezijos knygų autorė, nuolatinė žurnalo vaikams „Piznayko“ autorė.

Lietuvos rašytojų sąjunga skelbia, kad šiuo metu į lietuvių kalbą verčiamas Svitlanos tekstas apie jos potyrius Rusijos vykdomo karo prieš Ukrainą metu. Tai bendro projekto apie Ukrainos rašytojų patirtis dalis.

Nuotraukų ir vaizdo įrašų paroda „Fantominės tikrojo karo šeimos“ bibliotekoje veiks iki rugsėjo 30 d.