Panevėžio plėtros agentūra

Dokumentinis filmas „Sergėtoja“ / „Wächterin“ (rež. Martina Priessner)

Filmai

Spalio 22 d. 17 val. „Sergėtoja“ / „Wächterin“ (rež. Martina Priessner). Dokumentinis filmas, 2020, trukmė 87 min. Filmas su lietuviškais subtitrais (Menų skaitykloje).

Sirijos stačiatikių vienuolė Dayrayto 18 metų gyvena bažnyčios teritorijoje Zaze, sunykusiame ir apleistame Asirų kaime Turkijos pietryčiuose. Kartu su vienuoliu Abuna ji keturiolika metų rūpinosi bažnyčia. Nuo tada, kai vienuolis mirė prieš ketverius metus, Dayrayto gyvena viena su keliais gyvūnais. Jos buvimas regione yra rakštis daugeliui vietos veikėjų. Musulmonai visada jautė jai priešiškumą, menkai palaikė ir vietos bendruomenė. Pastaruoju metu padėtis blogėja. Kamera seka Dayrayto kasdienybę ir stebi jos kovą dėl išlikimo, rūpesčius ir sunkumus, nes baimė ir vienatvė yra nuolatiniai jos palydovai. Vis dėlto Dayrayto yra drąsi ir bebaimė moteris — ji pažadėjo Abunai niekada nepalikti šios šventos vietos ir apsaugoti bažnyčią, kad ir kas nutiktų. Filmas buvo apdovanotas specialiuoju Goethe’s instituto prizu tarptautiniame Leipcigo dokumentinių filmų festivalyje

Nuo 2016 metų kasmet spalio mėnesį organizuojamos Vokiečių kalbos dienos visoje Lietuvoje. Jų iniciatoriai – Vokietijos ambasada Lietuvoje, Goethe`s institutas, Centrinė užsienio švietimo sistemos valdyba (ZFA), Vokietijos akademinių mainų tarnyba (DAAD) ir Vokietijos ir Baltijos šalių prekybos rūmai (AHK).