Panevėžio plėtros agentūra

Menininkės ir dailės terapeutės Mildos Butkevičiūtės interaktyvių parodų atidarymas

Parodos

2023 m. gegužės 20 d. 12 val.
Menininkė ir dailės terapeutės Mildos Butkevičiūtės interaktyvių parodų atidarymas

Kultūros centro Panevėžio bendruomenių rūmuose atidaromos dvi interaktyvios parodos – Mildos Butkevičiūtės įkurto mobilografijos klubo „PapaBabaRaci“ narių, jos mokinių ir draugų paroda „Iš širdies – kuriu mobilografiškai“, kurios autoriai parodos atidarymo metu taps modeliais ir eksponuos savo kūrinius ant marškinėlių.
Kartu vyks personalinė Mildos Butkevičiūtės paroda  “heART_iq” su autorės fotografijomis ir tapyba ant rūbų, kolekciją pristatys žaviosios „Mis Aukštaitija 2023” konkurso dalyvės.
MILDA BUTKEVIČIŪTĖ  yra profesionali menininkė, Vilniaus dailės akademijoje baigusi fotografijos studijas. Jau 20 metų Milda dalyvauja Lietuvos meniniame gyvenime, rengia personalines parodas, kuruoja, vykdo socialinius projektus, moko vaikus ir suaugusius fotografijos, mobilografijos meno. Mobilografija -  tai mobiliuoju telefonu sukurtos fotografijos, kuriose kasdienybės fragmentams suteikiama estetinė kokybė. Savo įkurtame klube Milda Butkevičiūtė moko fotografuojant mąstyti estetiškai, tinkamai komponuoti, supažindina su perspektyvos, spalvotyros principais,  drąsina žmones kurti ir rodyti savo kūrinius viešai, atspaudus juos ant rūbų, objektuose ar įrėmintus. Mildos tikslas - burti bendruomenę, skatinti žmones pamatyti grožį kasdienybėje, atskleisti savo kūrybiškumą. Šioje parodoje dalyvauti Milda pakvietė įvairių specialybių ir amžiaus žmonės iš skirtingų miestų – rašytojus, žurnalistus, politikus, medikus, inžinierius, pedagogus, floristus, konditerius... Kiekvienas jų papasakos savo unikalią vizualinę istoriją, atspaustą ant marškinėlių. Juos vilkėdami parodos atidarymo metu jie taps interaktyvia galerija.

Personalinė Mildos Butkevičiūtės paroda  “heART_iq” – tai jos įkurto autorinių piešinių, fotografijų ant rūbų brendo heART_iq  pristatymas visuomenei, parodoje taip pat eksponuojama Mildos meninės fotografijos, piešiniai, tapyba.
Inspiraciją tapybai ant marškinėlių Milda patyrė minint Atkurtos Lietuvos šimtmetį, kai pažįstama mokytoja pakvietė ją pravesti vaikams pamoką ta proga.  Mąstydama, kas vaikams gali būti tikrai įdomu, Milda pakvietė vaikus piešti ant marškinėlių lietuvybės tema ir patiems susikurti jų tapatybę atspindintį rūbą.  Projekto sėkmė ir asmeninė 6 metų relaksacinė saviraiška paskatino Mildą sukurti autorinių piešinių ant rūbų brendą “heART_iq”. Širdies, arba emocinis intelektas, užkoduotas brendo pavadinime, autorės įsitikinimu, yra nepaprastai svarbus kiekvienai asmenybei, siekiančiai darnos su savimi ir pasauliu. 
Piešinys ant rūbo kuriamas kokybiškais tekstiliniais dažais, piešimas, anot Mildos,  prilygsta meditacijai, nes turi susikoncentruoti į kūrybos procesą, būti čia ir dabar, kita vertus, išlaisvinus kūrybiškumą, vyksta gilus atsipalaidavimas. Autorė mato stiprų terapinį kūrybos poveikį, tai siejasi su kita jos profesija – Milda Butkevičiūtė yra Lietuvos sveikatos mokslų universiteto absolventė, dailės terapijos magistrė, dirba su vaikais ir suaugusiais ir padeda jiems per dailės raišką išreikšti savo jausmus, vidines būsenas ir sveikti.

Paroda veiks iki birželio 13 d.